Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο προέρχεται και παράγεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή και τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Έτσι, για παράδειγμα η μαστίχα Χίου είναι μια ρητίνη που παράγεται σε συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένη μέθοδο και χαρακτηριστικά αποκλειστικά στη Χίο Η ένδειξη ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και αφορά την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Για παράδειγμα το κρητικό παξιμάδι φέρει την ένδειξη ΠΓΕ καθώς αποτελεί προϊόν που παράγεται με αυτά τα χαρακτηριστικά στην Κρήτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών και την επίδραση τους στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προστατεύει την παραγωγή αυτή με γεωγραφική ένδειξη, δίνοντας την δυνατότητα στους καταναλωτές να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την μεθοδολογία που συνάδει με παραδοσιακούς όρους παραγωγής.
Οι ειδικοί του τυριού λένε ότι το τυρί πρέπει να τρώγεται ωμό, σαν συνοδευτικό στο τραπέζι μας, στο πρωινό, στις σαλάτες. Υπάρχουν όμως και μερικά τυριά που είναι εξίσου γευστικά όταν ψηθούν, όπως η φέτα, το Κατσικίσιο, η Γραβιέρα, το Κεφαλοτύρι και το Ταλαγάνι. Άλλα πάλι τυριά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε μαζί με άλλα προϊόντα, μέσα σε σάλτσες, σε διάφορες πίτες ή ακόμη και σε γλυκά. Τέτοια τυριά είναι η φέτα και η Ζεμύθα 1% λίπος. Θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι από τυρί σε τυρί διαφέρει η σκληρότητα, η γεύση, η υφή, η περιεκτικότητα σε αλάτι. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή του όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.